Zdrowotne właściwości imbiru
Imbir jest przyprawą mającą zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. W korzeniu imbiru zawarte są cenne substancje o działaniu leczniczym. Napary przygotowane na jego bazie charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi, a także łagodzą dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Ponadto, imbir jest stosowany jako preparat zwalczający dolegliwości spowodowane chorobą lokomocyjną. Przynosi ulgę w czasie przeziębienia i grypy.
Zdrowie ukryte w korzeniu imbiru
Korzyści płynące z picia imbiru znane są od wieków, a u ich podstaw leżą: olejek eteryczny, gingerol i zinferon. Dzięki naparom z imbiru jesteśmy w stanie wyleczyć przeziębienie i inne infekcje wirusowe. Przynoszą one ulgę, gdy odczuwamy bóle mięśni - wszystko to dzieje się za sprawą substancji przeciwzapalnych. Olejek znajdujący się w kłączu pomaga w walce z zaburzeniami trawienia. Pobudzone zostaje wydzielanie śliny i soku żołądkowego - imbir działa także rozkurczowo i leczy wzdęcia. Kobiety w początkowej fazie ciąży mogą pić napar z imbiru ze względu, że łagodzi on mdłości. Spożywanie imbiru wskazane jest dla osób mających podwyższony cholesterol, ponieważ chroni on przed tworzeniem się zakrzepów. Pijąc herbatki z imbirem, można także złagodzić bóle miesiączkowe oraz migrenowe. Olejek eteryczny będący składnikiem imbiru ma działanie moczopędne, dzięki czemu nie dochodzi do powstawania obrzęków. Oprócz tego imbir to świetny afrodyzjak! Polepsza krążenie krwi, rozgrzewa organizm i pobudza organy płciowe.
Kto nie powinien spożywać imbiru?
Imbir słynie z wielu właściwości zdrowotnych, jednak w niektórych przypadkach nie zaleca się jego spożywania. Nie jest on przeznaczony dla osób cierpiących na hemofilię, niedociśnienie tętnicze, nadciśnienie tętnicze, wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, refluks żołądkowo - przełykowy. Kobiety będące w zaawansowanej ciąży i karmiące piersią nie powinny pić naparów z imbiru.
Spożywanie imbiru wpływa korzystnie na nasz organizm. Imbir ma wspaniały smak i intensywny aromat, a do tego potrafi porządnie rozgrzać. Skutecznie zwalcza przeziębienie i inne dolegliwości, a ponadto wspomaga odchudzanie. Jest wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów, dlatego warto uwzględnić go w swoim jadłospisie.