Dieta ubogobiałkowa – co to takiego?

Dieta ubogobiałkowa to dieta, która jest dedykowana osobom, cierpiącym na niewydolność nerek i wątroby. Zalecana jest także w momencie leczenia dolegliwości związanych z nieprawidłowym metabolizmem aminokwasów. Przykładem może być tutaj fenyloketonuria. Dieta ta jest zaliczana do diet leczniczych, której głównym zadaniem jest ograniczenie produktów białkowych w jadłospisie. Ma ona przeciwdziałać wytwarzaniu niebezpiecznych dla organizmu produktów przemiany białkowej, które mogą doprowadzić do uszkodzenia narządów i ich dysfunkcji. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tej diety?

Dieta ubogobiałkowa – odbiorcy

Jak już wspomniano w niniejszym artykule dieta ubogobiałkowa jest dla osób chorujących na niewydolność nerek oraz wątroby. Jest odpowiednia także w czasie chorób trzustki, pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych. Zalecana jest również w czasie występowania Fenyloketonurii, czyli dolegliwości metabolicznej, w czasie której ma miejsce gromadzenie się fenyloalaniny oraz tyrozynemii i pozostałych chorób metabolicznych, w czasie których ma miejsce nieodpowiedni metabolizm aminokwasów.

Dieta niskobiałkowa – podstawowe zasady

Fundamentalną zasadą w diecie niskobiałkowej jest ograniczenie wszystkich produktów, w których występuje białko. Ilość białka w diecie chorego musi być dostosowana do maksymalnej tolerancji tego składnika w jego organizmie. Ogólne założenie jest takie, że ilość białka w diecie osoby zdrowej nie powinna być większa niż 50 g na dobę. Osoby zmagające się z niewydolnością nerek lub wątroby powinny zmniejszyć spożywanie białka do poniżej 20 g na dobę. Istotne jest to, by spożywane białko winno być pełnowartościowe, czyli pochodzenia zwierzęcego. Tego białka powinno być ¾ z dziennej jego porcji.

Dieta ubogobiałkowa – co to takiego?

W trakcie diety niskobiałkowej śmiało mogą być spożywane węglowodany, pamiętając o tym, że dzienna dawka tego składnika wynosi 300 g na dobę. Kolejny element jaki powinien być zawarty w diecie to tłuszcze. Dobowa ich ilość nie powinna być większa niż ¼ dobowego zapotrzebowania energetycznego. Jeśli dana osoba zmaga się z chorobami trzustki należy je odpowiednio ograniczyć zgodnie z zaleceniami lekarza. Osoby o prawidłowej masie ciała powinny dostarczać sobie dziennie około 2400 kcal. W diecie niskobiałkowej następuje ograniczenie wapnia oraz witaminy D, dlatego warto wprowadzić produkty zastępcze, które je posiadają.

Produkty zalecane – przykłady

W diecie niskobiałkowej jak w każdej diecie występują produkty zalecane. Należą do nich między innymi produkty zbożowe takie jak czerstwe pieczywo specjalne bezbiałkowe, skrobia pszenna czy skrobia ziemniaczana. Z pośród mleka i produktów mlecznych spożywać można mleko słodkie i zsiadłe 2%, jogurty, kefiry, a także chudy lub półtłusty biały ser. Na diecie niskobiałkowej można spożywać jajka gotowane na miękko, w koszulkach czy ścięte na parze w formie jajecznicy. Z wędlin i mięs wybierać mogą to chude oraz ryby chude i tłuste morskie. Z tłuszczy wybierać można margaryny miękkie, oleje roślinne takie jak rzepakowy, oliwa z oliwek, sojowy, słonecznikowy oraz kukurydziany.