Zapiekanka pasterska – świetny pomysł na weekendowy obiad

Zapiekanka pasterska to tradycyjne angielskie danie, które obecnie cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Powstaje na bazie mięsa jagnięcego lub wołowego duszonego w aromatycznym sosie z warzyw przykrytego chrupiącą pierzynką z puree ziemniaczanego. Danie to będzie świetną propozycją na obiad w weekend, kiedy zwykle mamy więcej czasu i ochoty na kulinarne eksperymenty. Oto, jak przygotować smakowitą zapiekankę pasterską w kilku prostych kroków!

Zapiekania pasterska – czym jest to danie?

Zanim jednak przejdziemy do właściwego przepisu, warto powiedzieć kilka słów o samej zapiekance pasterskiej i jej historii. Jest to danie wywodzące się z Anglii, które znane jest pod nazwą shepherd’s pie lub cottage pie. W oryginalne zapiekanka pasterska powstaje na bazie mięsa jagnięcego, jednak obecnie najczęściej realizowana jest z tańszego i łatwiej dostępnego wołowego mięsa mielonego. Jest to bardzo pożywne i sycące danie, za pomocą którego można szybko zaspokoić głód i apetyt. Ze względu na swoją kompozycję, zapiekanka pasterska doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni, kiedy zwykle mamy ochotę na cięższe i bardziej sycące potrawy.

Zapiekanka pasterska jest daniem, które w Wielkiej Brytanii przygotowuje się już od XVIII w. Jego powstanie wiąże się z początkiem uprawiania ziemniaków na masową skalę przez angielską ludność wiejską oraz chęcią odpowiedniego wykorzystania pozostałości mięs, które trafiły właśnie do zapiekanki. Obecnie, zapiekanka pasterska jest daniem, które przygotuje się głównie z uwagi na jej wyśmienity smak oraz walory odżywcze. Istnieje wiele różnych wariacji tej potrawy, a wybór składników, które znajdą się w jej wnętrzu zależy w dużej mierze nie od konkretnego przepisu, a raczej od inwencji twórczej kucharza. Oto jedna z propozycji przygotowania angielskiej zapiekanki.

Zapiekanka pasterska – świetny pomysł na weekendowy obiad

Przepis na zapiekankę pasterską z mięsem mielonym

Do przygotowania smacznej i pożywnej zapiekanki pasterskiej potrzebujemy 500 g mięsa mielonego, 2 kg ziemniaków, 2 cebul, 2 ząbków czosnku, 1 jajka, 1 łyżki koncentratu pomidorowego, masła, 150 ml mleka, oleju, 1 łyżki musztardy, 125 ml bulionu warzywnego oraz przypraw: soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i gotujemy je na miękko w osolonej wodzie. Odcedzamy je, studzimy i przeciskamy przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodajemy 2 łyżki masła, mleko i gałkę muszkatołową, mieszamy na gładkie puree i odstawiamy.

Obieramy cebulę i czosnek, siekamy je i podsmażamy na oleju. Do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone, smażymy aż się zarumieni i zalewamy bulionem, musztardą czeską, koncentratem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. kwadrans od czasu do czasu mieszając. Następnie przekładamy mięso do żaroodpornej formy i przykrywamy je przygotowanym wcześniej puree ziemniaczanym. Po wierzchu smarujemy zapiekankę roztrzepanym jajkiem i zapiekamy ją ok. 20 min. w temperaturze 180°C – zapiekanka pasterska jest gotowa, a najlepiej smakuje serwowana na gorąco.